Go to content Go to search
Fenntartható Quick-Step laminált és vinyl padlók

FENNTARTHATÓ PADLÓK

Quick-Step padlók: folyamatos újítások a fenntarthatóság jegyében

A minőség és az innováció olyan meghatározó erők, amelyek a padlóipar egyik kulcsjátékosává emeltek minket. Nem csupán a termékeink kialakítását és teljesítményét javítjuk folyamatosan, hanem a fenntarthatóságukat is. Mindent megtudhat a körkörös gazdálkodás, energiatakarékosság és emissziószabályozás terén tett erőfeszítéseinkről.

A körforgásos gazdálkodás úttörője


A fenntarthatóság a DNS-ünkben van

Az Unilin – a Quick-Step mögött álló vállalatcsoport – mindig is a körkörös gazdálkodás úttörője volt. 1960-ban elkezdtük lenszalmából – a lenipar biológiai hulladékából – készíteni a farostlemezeket. Ettől a pillanattól kezdve a megújuló nyersanyagok álltak üzleti tevékenységünk középpontjában, a lenszalmától a visszanyert faanyagokig.


A fa második élete

Az nem fenntartható gyakorlat, ha folyamatosan újonnan kitermelt nyersanyagokból akarunk dolgozni. Ezért készül a Quick-Step laminált padlók alapja kizárólag visszanyert fából. Ez fűrészüzemekből, fenntartható erdőgazdálkodási folyamatokból, útpadkák karbantartásból visszamaradt és begyűjtött faanyagot jelent, amelyet egyébként elégetnének vagy kidobnának.

A fenntarthatóság beépült a Quick-Step DNS-ébe

Fenntartható erdőgazdálkodás

A fenntartható erdőgazdálkodás része, hogy a fákat, a bolygó védelmét, és a biodiverzitást szem előtt tartva termelik ki, és nem vágják ki gyorsabban őket, mint amilyen tempóban új fákat ültetnek. Igyekszünk olyan fákat felhasználni, amelyeket erdőritkítások során termelnek ki az erdők egészségének megőrzése érdekében, például kisebb vagy meghajlott fákat, amelyek akadályozhatják a többi fa növekedését, de amelyek a padlókhoz tökéletesen megfelelnek. Azzal, hogy fenntartható erdőgazdálkodásokból származó faanyagot használunk, biztosak lehetünk benne, hogy a tevékenységünk nem járul hozzá az erdőirtáshoz és erdőpusztuláshoz.

A Quick-Step padlók fenntartható erdőgazdálkodásokból származó fából készülnek

Nem titkoljuk, miből készülnek vinyl padlóink

A nagy bőségben rendelkezésre álló mészkő és a belsőleg újrahasznosított PVC mellett a Quick-Step vinyl padlók alapanyagának körülbelül a negyede „szűz” avagy új PVC, amely klórból (konyhasó) és etilénből (nyersolaj) áll. Tisztában vagyunk vele, hogy az olaj nem megújuló erőforrás, ezért fektetünk külön hangsúlyt olyan vinyl padlók kifejlesztésére, amelyek nagyon hosszú ideig, akár 25 évig is használhatók.  

A tudatosság jegyében készült Quick-Step vinyl padlók
A Quick-Step padlók újrahasznosíthatóságára összpontosítunk

Hangsúly a fejlődésen

Már a tervezési fázis legelejétől kezdve a megfelelő kérdéseket kell feltennünk a padlóink fenntarthatóságának optimalizálása érdekében. Mely kémiai anyagok nehezítik meg az újrahasznosítást? Milyen nyersanyagok jelenthetnének alternatív megoldást? Hogyan tehetnénk még hosszabbá termékeink hasznos élettartamát? Kutató- és fejlesztőcsapatunk minden egyes nap egyre jobb eredményeket hozó válaszokat keres ezekre a kérdésekre, hogy tovább tudjuk javítani padlóink újrahasznosíthatóságát.

A bolygónk tisztelete


Harc a globális felmelegedés ellen

A globális felmelegedés következményeinek korlátozása érdekében kihívást jelentő klímacélokat tűztek ki a Párizsi Megállapodás keretében, amely szerint maximum 1,5°C-ra kell korlátozni a globális felmelegedést. Az Unilin – a Quick-Step mögött álló vállalatcsoport úgy döntött, minden lehetséges intézkedést megtesz annak érdekében, hogy hozzájáruljon a nagyra törő, 2050-re 1,5°C-os célt kitűző forgatókönyv megvalósításához. Céljainkat a Science Based Targets ellenőrzi, egy külső fél, amely a felmelegedés ellen folytatott harc ajánlott eljárásait népszerűsíti. Elengedhetetlen, hogy 2030-ra már erőteljes intézkedéseket tegyünk, ezért tűztünk ki rendkívül nagyra törő rövid távú célokat. Ezeket fokozatosabb változások követik majd, amelyek a 2050-re elérendő klímasemleges állapot felé mutatnak.

Az Unilin biomassza-erőműve zöld energiává alakítja a hulladékot

Vállalatcsoportunk gyártótevékenységének
a fele megújuló energia felhasználásával történik.

Megújuló energia

Az Unilin két biomassza-erőműbe is befektetett, amelyek zöld energiává alakítják a fűrészport és a nem újrahasznosítható fahulladékokat. Ez az energia elsősorban a saját termelési folyamatainkat szolgálja ki – ami maradt, azt nyilvánosan elérhetővé tesszük. Ezenkívül szélmalmok és napelemek termelte energiára is támaszkodunk. Ennek eredményeként csoportunk gyártási tevékenységeinek nagyjából fele ma már megújuló energiából táplálkozik.


Európai Energiahatékonysági Program

Az Unilin legtöbb belgiumi gyártóüzeme részt vesz az Európai Energiahatékonysági Programban. Ez a program gondoskodik az energiatakarékossági lehetőségek beazonosításáról és kihasználásáról, valamint az energiafelhasználás napi szintű megfigyeléséről és felügyeletéről. A fő célunk a lehető legnagyobb mértékű energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások felhasználásának maximalizálása.

Az Unilin szélmalmok és napelemek termelte zöld energiát használ

Tiszta beltéri levegő


Alacsony kibocsátású padlók

Életünk nagy részét beltérben töltjük, ezért rendkívül fontos az otthoni levegő minősége. Számos tényező van rá hatással: a szellőztetés, a gyertyák, a tisztítószerek, és még a beltérben használt anyagok, például a padlózat anyaga is. Igyekszünk a minimálisra csökkenteni a káros anyagok kibocsátását azáltal, hogy padlóinkat a lehető legteljesebb mértékben házon belül gyártjuk, így pontosan tudjuk, hogy milyen anyagokat tartalmaznak.


Az illékony szerves vegyületek minimális kibocsátása

A házon belüli gyártásnak köszönhetően minimalizálni tudjuk az illékony szerves vegyületek (VOC-k) kibocsátását. Ezek olyan szerves kémiai anyagok, amelyeknek szobahőmérsékleten magas a gőznyomásuk. VOC például a formaldehid, amelyet a fa is kibocsát. Laminált padlóink formaldehidkibocsátása elhanyagolható, 10-szer kisebb, mint az EU-s szabályozásokban meghatározott érték. Vinyl padlóinknál nincsen észlelhető mértékű formaldehid-kibocsátás. Ezt a (laminált és vinyl padlóink által elnyert) A+ és M1 tanúsítvány is tükrözi.

A Quick-Step padlóinak kibocsátása nagyon alacsony

Minősítéseink és tanúsítványaink

Az Unilin a törvényben előírt minden környezet- és egészségvédelmi szabványnak megfelel. A padlóburkolási ágazat egyik kulcsszereplőjeként azonban komolyan vesszük a felelősségünket, és a szabályozások által kiszabott határokat is túlteljesítjük, hogy a jövő kihívásaira is fel legyünk készülve. Éppen ezért döntöttünk úgy, hogy még tovább megyünk, és olyan tanúsítványok követelményeinek is megfelelünk, amelyek nem lennének kötelezőek ránk nézve.

 • Kibocsátásra vonatkozó címke – A és A+

  A+

  A legfelső kategóriába tartozó kibocsátásszabályozási tanúsítvány, amely a legalacsonyabb mértékű kibocsátás elismerésére szolgál.
  A legfelső kategóriába tartozó kibocsátásszabályozási tanúsítvány, amely a legalacsonyabb mértékű kibocsátás elismerésére szolgál.
 • Kibocsátásra vonatkozó címke – M1

  M1

  Annak az igazolására szolgál, hogy padlótermékeink szagtalanok, és nem szabadulnak fel belőlük mérgező anyagok.
  Annak az igazolására szolgál, hogy padlótermékeink szagtalanok, és nem szabadulnak fel belőlük mérgező anyagok.
 • PEFC

  A fenntartható erdőgazdálkodásokból származó fatermékek világszerte elfogadott védjegye.
  A fenntartható erdőgazdálkodásokból származó fatermékek világszerte elfogadott védjegye.
 • Környezetvédelmi címke – EU Ecolabel

  EU Ecolabel

  Ez a címke olyan termékeknek és szolgáltatásoknak jár, amelyek magas szintű környezetvédelmi elvárásoknak felelnek meg a teljes életciklusuk során.
  Ez a címke olyan termékeknek és szolgáltatásoknak jár, amelyek magas szintű környezetvédelmi elvárásoknak felelnek meg a teljes életciklusuk során.
 • EPD

  Környezetvédelmi terméknyilatkozatunkkal bizonyítjuk elkötelezettségünket aziránt, hogy pontos, megbízható és összehasonlítható információkat nyújtsunk laminált termékeink környezetvédelmi téren mérhető teljesítményéről.
  Környezetvédelmi terméknyilatkozatunkkal bizonyítjuk elkötelezettségünket aziránt, hogy pontos, megbízható és összehasonlítható információkat nyújtsunk laminált termékeink környezetvédelmi téren mérhető teljesítményéről.
 • Környezetvédelmi címke – Nordic Swan

  Nordic Swan Ecolabel

  Nagy tekintélynek örvendő skandináv ökocímke, amely a teljes életciklusuk során magas szintű környezetvédelmi elvárásoknak megfelelő termékeknek jár.
  Nagy tekintélynek örvendő skandináv ökocímke, amely a teljes életciklusuk során magas szintű környezetvédelmi elvárásoknak megfelelő termékeknek jár.
Quick-Step laminált és vinyl padlók

Termékekhez kötődő erőfeszítések

Különböző termékeinkhez kötődően meghatározott környezetvédelmi intézkedéseket hajtunk végre. Olvassa el, hogyan készülnek laminált és vinyl padlóink.